Muizen en Ratten

 

                         De Bruine Rat

De bruine komt het meeste voor in Nederland. Hij is aan de rug kant vaak bruingrijs van kleur. Het is een potig gevormd diertje met een stompeneus, bedenkt met haren en grote oren, en een staart zonder haar (ongv. 20 centimeter) die kleiner is als de rest van het lichaam ( ongv. 25/30centimeter).
De massa van een volgroeide bruine rat is ongv. tussen de 400/500 gr.

Hoe ontwikkelen bruine ratten? Bruine ratten zijn cultuurvolgers wat betekend dat ze zich prima kunnen afstemmen op mensen.Ze kunnen zwemmen en graven als de beste, en ze hebben van het riool hun huis gemaakt. Ook zijn ze oververtegenwoordigd op vuilnisbelten. Ook op "het land" zijn ze zeer vaak aanwezig bijv. op akkers waar groente of fruit word geteeld.

Een groeiproces van de bruine rat is bijzonder rap, de vrouwtjesrat is na ong. 90 dagen geslachtsrijp en kan wel 15 worpen van 4 tot 10 dieren baren.

Welke schade richten bruine ratten aan? De bruine rat kiest er voor om zich dichtbij de mens en zijn structuren, proviand en op vuilnis te begeven. Op plekken met veel water(overal in nederland) is het mogelijk dat ze ziektes ( bijv. de ziekte van weil) kunnen verspreiden. Ze bevuilen en vernielen diverse materialen en kunnen kortsluiting veroorzaken door het knagen aan kabels.

Hoe kan ik bruine ratten weren en bestrijden? Door weering aan te laten brengen door de specialisten van Ongedierte-Randstad. Bij bijvoorbeeld deuren die goed sluiten, kleine ventilatie gaten, enzv. kan men de dieren buiten de deur houden.
Het is belangrijk om strikte hygiëneregels te handhaven zoals een degelijke opslag van etenswaren, een goed afvalbeleid en regelmatig boenen.

                      Bestrijding


Na een gedegen onderzoek van de woning / bedrijfspand en de omgeving er om heen. En het volgen van de IPM maatregelen worden op diverse strategische plekken lokaas depots geplaatst met non-tox (blokken gemaakt van een stof die ratten lekker vinden) zo dat we kunnen zien waar het probleem zich bevind. Op de plaatsen waar de non-tox aan geknaagd is gaan we rattenklemmen plaatsen. Door middel van deze klemmen op de meest strategische plaatsen neer te zetten zullen wijd e meeste ratten weg vangen. Ook zijn er nog andere methodes mogelijk zoals Co2 & Droogijs etc. Voor meer informatie zie onderaan de pagina.

                     De huismuis


Dit type muis is aan de zijde van de rug bruin/grijs gekleurd.De buik van het diertje is een stuk lichter van kleur. Er bestaan veel verschillende kleuren bij de huismuis soorten. De huismuis heeft een smalle lichaamsbouw, met een spitse gezicht, uitstekende oren en kleine ogen. Het lichaam van de huismuis heeft een vacht, en de staart is licht behaard, smal en lang. De volgroeide exemplaren zijn ong. 8 centimeter lang (zonder staart) en hebben een gewicht van ong. 22-25 gr.

Huismuizen komen vaak voor, vooral op plekken waar mensen wonen of waar er gewerkt word. Het zijn echte overlevers en zeer vindingrijk, ze kunnen prima klimmen wat er voorzorgt dat ze in veel woningen en bedrijfspanden voorkomen. Ze eten verschillende soorten voedsel met een voorkeur voor noten, granen, kazen etc. Ze wonen in families in hun eigen gebied. het groeiproces is rap en de vrouwtjeshuismuis is in 60 dagen instaat om kinderen te verwekken. In een jaar tijd is het mogelijk 8 tot 10 keer te bevallen. Bij elke worp worden er gemiddeld 5-7 muizen gebaard.

Bij knaagdieren groeien de platte spitse voortanden aan een stuk door.Ze veilen hun tanden door constant te knabbelen en knagen. Stroomdraden, leidingen en hout zijn materialen waar de voorkeur naar uitgaat. Waardoor er soms vervelende situaties kunnen ontstaan. Zoals brand of kortsluiting en lekkages of storingen in apparatuur. Ook is het zo dat de huismuis ziektes kan overbrengen. Dit kan gebeuren bij een beet maar ook door de keutels waar salmonella in kan zitten.

Door de juiste wering aan te brengen aan de buitenkant van woningen of bedrijfspanden word het lastig voor de huismuis om het gebouw te betreden. Gaten in de muur van meer dan 0,5 centimeter zijn groot genoeg voor de huismuis om toe te treden. Strikte hygiënische maatregelen helpen bij het voorkomen van een muizen plaag.

Na een goed onderzoek van de woning/bedrijfspand zullen er op tactisch aangewezen plekken lokaasdepots geplaatst worden. In deze dozen stoppen wij van Ongedierte-Randstad eerst non-tox blokken ( dit is een blok met een geurstof die muizen lekker vinden). Wij werken volgens IPM protocol. Als we weten bij welke non-tox lokaasdepos er opname is. Gaan wij daar muizenvallen plaatsen. Mocht het nu zo zijn dat we het probleem niet met muizenvallen kunnen oplossen zijn er nog andere mogelijkheden beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld een droogijsbehandeling. 

C02 en droogijs behandelingen tegen muizen en ratten in plafonds en muren.

Een  droogijs behandeling is een innovatieve en milieuvriendelijke methode om muizen in muren en plafonds te bestrijden. Deze techniek maakt gebruik van droogijs, de vaste vorm van kooldioxide (CO2). Droogijs wordt in muizennesten en gangen in muren en plafonds geplaatst. Naarmate het droogijs sublimeert, oftewel van vaste vorm rechtstreeks naar gas verandert, komt er CO2 vrij. Deze verhoogde concentratie van CO2 leidt tot zuurstoftekort bij de muizen, wat hen snel doodt.

Deze methode is voordelig omdat droogijs geen giftige residuen achterlaat, wat het een veilige optie maakt voor gebruik in woningen en gebouwen. Het is ook een humane oplossing, omdat het muizen snel uitschakelt zonder onnodig leed. Bovendien voorkomt het de risico's van secundaire vergiftiging, die kunnen optreden bij traditionele chemische bestrijdingsmiddelen. Voor optimale resultaten en veiligheid moet de behandeling door een professional worden uitgevoerd, die de juiste hoeveelheid droogijs aanbrengt en de ruimte goed ventileert.

Heeft u last van muizen of ratten wacht dan niet te lang en maak gelijk een afspraak. Zo dat wij van Ongedierte-Randstad het probleem vakkundig kunnen aanpakken. En u weer een veilige en hygiënische woning of bedrijfspand heeft.