Mieren

Eén van de irritaties gedurende het eten in de tuin zijn mieren. Mieren leven in een kolonie. Ze horen bij de orde van der vliesvleugelige. Mieren bestaan al heel lang op deze aarde. Door de tijd heen hebben mieren zich aangepast aan diverse gebieden. Ze zijn er over de hele wereld bekend mee en daarmee zijn ze een zeer succesvolle diersoort.


Dat mieren overal ter wereld voorkomen maakt ook dat er diverse soorten mieren bestaan. In totaal ongeveer 12 duizend. De mieren worden verdeeld in de grote van een kolonie, hoeveel koninginnen er staan als de baas in de kolonië, de constellatie van de kolonie en het leef gebied. In Nederland zijn er ongeveer 180 soorten bekend, van een aantal hiervan (77) weten wij dat ze al meer dan dan 10 jaar in Nederland woonachtig zijn. De soorten die het meeste in nederland voorkomen zijn:


Glanzende houtmier

De glanzende houtmier heeft een pik zwart glimmend lijf met weinig beharing. Dit type mier komt vooral voor in het bossen met vooral naald en loofbomen.


Wegmier

De wegmier staat onder meerde namen bekend de gewone mier, de zwarte mier of bruinzwarte wegmier. In Nederland komt het voor dat u de mier ook in huis of in uw bedrijfspand kan tegen komen. Tevens worden ze ook zomers in de tuin gesignaleerd.


Gewone steekmier

De gewone steekmier is woonachtig op veel verschillende plekken. Deze rood gekleurde soort kunnen vaak voorkomen in doge maar ook natte omgevingen. De gewone steekmier is erg krijgszuchtig en kan bij een incident dicht bij het nest de aanval inzetten. Als je gestoken worden door de gewone steekmier dan kan dat goed zeer doen.

Mieren leven normaliter in een kolonie met 1 of meerdere koninginnen die de baas zijn over de hele kolonie. Ook zijn er werk mieren en jeugdige mannetjes mieren. De werkers hebben meerdere verplichtingen bijvoorbeeld als scout, militair of kinderoppas. Als het nest de juiste maat heeft bereikt, worden de larven opgevoed tot mannetjes mieren en koninginnen. In de meeste gevallen vertrekken de mieren van het nest al ze daar klaar voor zijn, meestal met warm en nat weer. Mieren hebben een aantal kenmerken, ze zijn gek op suiker, en ze zijn erg vindingrijk vooral als ze opzoek zijn naar eten. Sommige mieren houden zelfs huisdieren(luizen),ze behoeden ze voor gevaren en voorzien ze van voedsel. Deze luizen scheiden zoete vloeistof uit. Waar de mieren erg op gesteld zijn.

Het is niet gek dat mieren in de woning of bedrijfspand op zoek zijn, maar het is wel naar en onhygiënisch. Tijdens de winter maanden heb je er vaak geen weet van dat je mieren in je huis hebt. Dat komt omdat ze aan het einde van de winter pas wakker worden. Vooral als je in het bezit bent van vloerverwarming. Als er een mierenkolonie in de buurt van de woning of het bedrijfspand zit, Dan zal deze alleen maar groter groeien. De mieren doen hard hun best om voeding te vinden voor de larven en om hun gangenstelsel te vergroten. Als het mierennest zich aan of onder de woning of bedrijfspand zit, is er een grote kans dat er gegraven moet worden.

Mieren rondom de woning of het bedrijfspand zijn niet gevaarlijk of destructief. Maar ze kunnen wel aan of onder je woning of tegen de gevel rand of onder in de kruipruimte voor problemen zorgen. Deze beestjes kunnen isolatiemateriaal van de woning of bedrijfsruimte op eten.

Als wij van Ongedierte-Randstad een bestrijding beginnen starten dan beginnen wij eerst met een grondige onderzoek. Onze bestrijder begint met het lokaliseren van het nest. Als wij weten waar het nest zich bevind en waar alle in en uitgangen zijn en met welke type mieren we te maken hebben starten wij de bestrijding. Wij brengen speciale gel aan op de in en uitgangen van het nest. De mieren lopen door deze gel heen en besmetten zo elkaar. Na een periode van 6 weken komen wij terug voor een gratis nabehandeling. 

Heeft u mierenoverlast, aarzel dan niet en maak zo snel mogelijk een afspraak. Zo dat u erger kan voorkomen en de woning of het bedrijfspand in zo een goed mogelijke conditie kan behouden.